Çizgi roman kimilerine göre 8. sanat ( İlk 7 sini biliyor musunuz? :) Neden bu denli önemli? Kaliteli çizgi romanlar için her sahne, her plan, başlı başına bir çizim sınavıdır. Kahramanların genel duruşları, beden dilleri, sahnelerin doğru açıdan seçilmesi, okuyucunun yerini anlaması gibi bir çok detay vardır.
Bununla birlikte her çizerin genel karakteristik karakalem vuruşları olduğu gibi “çinileyici” diyebileceğimiz ışık, gölge, derinlik ve doku unsurlarını kazandıran sanatçıların belli bir tarzı vardır. Renk ise zaten başlı başına bir olay. Günümüzde dijital ortamda programlarla çeşitli unsurlarla hazırlanıyor.
Çizgi roman edebiyatı ise, yeni yeni ülkemizde saygı duyulmaya başlayan bir bölge. Elbette çoğu kişi için çizgiroman; konusu cılız Teksas ve Tommiks demek. Oysa Martin Mystre gibi her bir sayısı Da Vinci’nin şifresi kıvamında, derin kültüre dayalı arkeolog – araştırmacılarla desteklenen yazınlar, Alaska / Ken Parker gibi olağanüstü gerçekçi anti-kahramanlar, Conan gibi Robert E. Howard’ın yüzyılın başında tasarladığı derinlikli öyküler gerçekten de çok usta senaryo örnekleri sunar.
Çizgi roman yazarları bir roman yazsalar fark inanılmaz hissedilir. Örneğin “21. Yüzyılda Cinayet”, “Kaplan Kaplan” gibi eserleri yazan Alfred Bester.
Dolayısıyla çizgiromanın iyi örnekleri yurtiçinde ve yurtdışında saygıyla karşılanan bir alt edebiyat türüdür. Görsel sanatlar içinse zorlu bir başarıdır. Öyle ki Örümcek Adam ve X-Men gibi çizgiromanların filmlerinde elde edilen başarı ve izlenme oranları çizgiromanın konu ve genel kompozisyonuna / ekolüne bağlılıklarıyla ölçülür.
Bütün bunları anlattıktan sonra türün meraklılarına Hakan ALPİN’in ÇİZGİROMAN ANSİKLOPEDİSİ kitabını öneriyorum.
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN:
Yerlisi de olmalı bu ansiklopedinin çünkü bizde de hatırı sayılır ustalar var…Sezgin Burak ve Tarkan’ı unutmak mümkün mü ? Suat Yalaz ve Karaoğlan keza…